5.0 APA ITU KEBOLEHKESANAN DAN PANGGILAN BALIK PRODUK


NURUL AIN FARHANA BINTI RODZAI

DPH201924177

DPIH 5H

Apa itu kebolehkesanan dan panggilan balik produk?



Prosedur Kebolehkesanan

1) Objektif
     -Memastikan produk boleh dikesan di semua peringkat iaitu satu langkah ke belakang di mana bahan itu datang dan satu langkah ke hadapan iaitu ke mana produk akhir itu akan berada.

2) Tanggungjawab
     -Pegawai yang bertanggungjawab.

3) Prosedur
     a) Penentuan Tanda Produk Akhir Atau Separa Akhir
         i) Produk akhir atau separa akhir mempunyai tarikh pengeluaran atau tarikh luput atau mempunyai nombor kumpulan atau nombor lot atau barkod.

    b) Kaedah Penentuan Label Atau Penjual
        
        Produk dilabel atau dibungkus dengan maklumat berikut:
        i) Nama dan alamat syarikat  (pemegang SPHM)
        ii) Nama produk
        iii) Logo halal
        iv) Tarikh luput atau tarikh pengeluaran

    c) Maklumat Pengedar Atau Penjual

         Pengedar atau penjual direkodkan dengan maklumat berikut:
         i) Nama dan alamat pengedar
         ii) Kontrak pengangkutan luar
         iii) Nota penghantaran

    d) Maklumat Pemprosesan

         Pemprosesan direkod dengan maklumat berikut:
         i) Rekod pengeluaran / rekod pembuatan kumpulan / rekod formulasi produk dan resepi
         ii) Rekod analisis produk

    e) Maklumat Pembekal Bahan Mentah

        Pembekal bahan mentah direkodkan dengan maklumat berikut:
        i) Nama bahan mentah
        ii) Nama dan alamat pembekal
        iii) Nama dan alamat pengilang
        iv) Nombor pertubuhan / nota konsainan / permit import
        V) Sijil halal
        Vi) Spesifikasi produk, carta alir bahan dan sumber bahan mentah
        Vii) Invois bahan mentah / resit pembelian dan pesanan penghantaran
        Viii) Sijil analisis
        ix) Kontrak pengangkutan luar

4) Kekerapan
     -Mock recall dilaksanakan sekurang-kurangnya satu tahun sekali bagi memastikan sistem kebolehkesanan berfungsi dengan sempurna.

5) Tindakan
     -Sekiranya berlaku pencemaran halal tindakan dilaksanakan seperti berikut:







     
    






Comments

Popular posts from this blog

3.0 KAWALAN BAHAN MENTAH

1.0 PERBEZAAN HALAL ASSURANCE SYSTEM (HAS) DAN INTERNAL HALAL CONTROL SYSTEM (IHCS)

2.0 KEPERLUAN KHUSUS HAS DAN IHCS MENGIKUT SKIM (9 SKIM)